Het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) richt zich op het bijkomend ruimtebeslag stelselmatig terugdringen door het ruimtelijk rendement te verhogen of wel te verdichten. Dit kan met behulp van klassieke verdichtingsstrategieën zoals hoogbouw of multifunctioneel grondgebruik, maa
...
Het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) richt zich op het bijkomend ruimtebeslag stelselmatig terugdringen door het ruimtelijk rendement te verhogen of wel te verdichten. Dit kan met behulp van klassieke verdichtingsstrategieën zoals hoogbouw of multifunctioneel grondgebruik, maar ook de ondergrond kan als volwaardige ruimte tegemoetkomen aan de vraag naar ruimte. Dit voegt een geheel nieuwe dimensie toe aan het ruimtelijk rendement, maar is nog niet een vanzelfsprekend onderdeel van het ruimtelijke instrumentarium.
Het beter integreren van de ondergrond aan het omgevingsbeleid is het doel van de beleidsverkenning van het Departement Omgeving: ‘Verrijking van het omgevingsbeleid met de ondergrondse dimensie’. Hiertoe is de vraag gesteld hoe het Vlaamse plansysteem, planinstrumentarium en planprocessen verrijkt zouden worden met de ondergrondse dimensie om kwalitatief een bijdrage te leveren aan de verdichting. Het departement zoekt antwoord op volgende beleidsvraag: ‘Hoe kan het Vlaams planinstrumentarium verrijkt worden met de diepte- dimensie’?
Binnen deze opdracht is specifiek gefocust op het stedelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) met als testlocatie industriezones Oosteroever in Oostende. Voor de case is een analyse van de ondergrond informatie uitgevoerd en via ontwerpend onderzoek is geëxperimenteerd met visualisatie technieken waarmee een ruimtelijk uitvoeringsplan en de onderliggende deelproducten kan worden verrijkt met de ondergrond.
Het concrete resultaat van de studie en het experiment is een upgrade van een generiek RUP waarbij de ondergrond (visueel en inhoudelijk) is geïntegreerd in alle noodzakelijke deelproducten.@en